Що таке місто реєстрації власника ТЗ та де шукати?

Під час оформлення автоцивілки на Ваше авто у більшості виникає питання: “Оформити за реєстрацією власника чи автомобіля?”. Сьогодні ми відповімо на це питання й уточнимо інші моменти.

Що таке адреса реєстрації власника?

Адреса реєстрації - це місце, де офіційно зареєстрована особа. Це може бути як в Україні, так і за її межами.

Під час оформлення страхування авто кожна страхова вимагає вказувати місце реєстрації власника під час розрахунку вартості страховки. Раніше оформити страховку можна було як за місцем реєстрації людини, так і автомобіля. Але на сьогодні є чітке правило.

Чому необхідно вказувати саме реєстрацію власника авто?

Стара система заохочувала автовласників ставити авто на облік в області, а не в самому місті. Це економило дуже багато коштів кожен рік, а в свою чергу страхові компанії несли великі втрати. Було прийнято рішення на законодавчому рівні про необхідність оформлювати страховку саме за місцем реєстрації власника, і не важливо, де саме їздить цей автомобіль.

Звичайно, купуючи страховку на сайті самостійно Ви можете обрати будь-яке місто реєстрації (якщо цих даних немає базі в поліції і ми не можемо їх перевірити), але на цей випадок є рішення від страхових - регрес. Регрес означає, що під час страхового випадку компанії відшкодує збитки потерпілому, але потім стягне суму відшкодування з власника поліса.

Де знайти місце реєстрації власника автомобіля?

Бувають випадки, коли Ви оформлюєте страховку на іншу людину, чи просто не знаєте хто власник. В такому разі Вам необхідно мати техпаспорт, щоб це перевірити. В полі адреса (як показано на малюнку нижче) Ви бачите повну адресу реєстрації власника конкретного авто. Саме за цим містом реєстрації необхідно проводити розрахунок.

Що буде, якщо оформити страховку за невірним містом?

Ситуації бувають різні, але все ж таки потрібно розуміти кілька моментів:

Зона реєстрації людини. Існують 6 зон, до яких може відноситись той чи інший населений пункт. 1-5 - реєстрація в Україні, 6 - реєстрація за межами України.

Навіть у випадку, якщо Ви обрали з якихось причин інше місто, то запитайте в менеджера, чи підходить це місце під вартість. Якщо так, то все добре.

Але якщо Ви помилились чи обрали навмисно, то проблем під час страхового випадку уникнути не вдасться. Будьте уважні й не намагайтеся економити саме таким чином. Ми зі свого боку технічно робимо все можливе, щоб подібні помилки звести до мінімуму.