Чи потрібно роздруковувати Зелену картку чи достатньо зберігати у смартфоні?

Усі ми знаємо, що з 01.09.2022 МТСБУ запровадили електронну версію Зеленої картки в Україні. Це означає, що всі страхові компанії, які є повними членами МТСБУ, мають можливість оформлювати версію страховки у форматі PDF, яка відправляється клієнту будь-яким зручним онлайн способом.

Чи обов’язково друкувати поліс Зеленої карти?

Відразу після оформлення страховки та реєстрації її в єдиній базі МТСБУ страхова компанія (агент чи брокер) надсилає клієнту сформований файл (або файли) у форматі PDF.

Повний пакет Зеленої карти включає:

  1. Страховий сертифікат

  2. Сам поліс страхування

  3. Інструкцію з друку договору

Сторінки із сертифікатом та полісом необхідно роздрукувати на будь-якому принтері у форматі А4. Згідно з вимогами МТСБУ, усі Зелені карти повинні бути роздруковані.

Нащо друкувати Зелену карту після покупки?

Заперечувати вимоги МТСБУ не має сенсу і тим більше не потрібно, тому що є логічне пояснення. Справді, багато країн приймають електронну версію страховки з телефону, але Ви можете потрапити до будь-якої країни Європи на поліцейського, який вимагатиме у Вас друкованого договору страховки. Або може скластися ситуація, коли з якоїсь причини Ви не зможете відкрити файл із телефону через відсутність інтернету або заряд телефону.

І якщо Ви не пред'явите поліс, Вас можуть оштрафувати на досить велику суму.

Висновок

У вересні 2022 року прийняли електронний формат Зеленої карти, яка автоматично реєструється в єдиній базі та доступна для перевірки онлайн. Вас пропустять через кордон навіть, якщо Ви забули або не встигли роздрукувати страховку. Але Ви повинні розуміти, що є ризик натрапити на поліцейського, який вимагатиме у Вас роздрукованої страховки.

У кожній поїздці потрібно мінімізувати можливі проблеми та вирішити їх ще до виникнення.

По можливості, звичайно, друкуйте страховку та вирушайте в дорогу зі спокійною душею.

Слава Україні!