Чи потрібно віддавати страховку новому власнику під час продажу автомобіля?

Покупка страховки під час продажу авто

Щоразу, коли Ви купуєте або продаєте автомобіль у Вас виникає питання: що робити зі страховкою і чи потрібно її віддавати новому власнику? У цій статті ми розглянемо всі нюанси та відповімо на Ваше запитання.

Чи діє страховка під час продажу авто?

Почнемо з того, чи можна передавати страховку чи новий власник має знову придбати страховий поліс? Спираючись на закон про страхування ОСЦПВ, можна зробити висновок, що страховий поліс оформляється на VIN-код автомобіля, а не на власника поліса. Це означає, що за кермом може перебувати будь-який водій на законних підставах. Але завжди є ось це “але”.

А нюанс полягає у тому, що на дію страховки впливає зона прописки власника транспортного засобу. Простими словами, якщо попередній власник був прописаний в області, а новий у місті, то страховку необхідно розірвати та оформити нову. У протилежному випадку або за рівної зони страховка продовжує діяти.

Чи потрібно переоформлювати автоцивілку на нового власника?

При виконанні нюансів із попереднього пункту можна передати страховку новому власнику і вона діятиме до кінця терміну дії, вказаного у полісі.

Як розірвати договір страхування та повернути частину грошей?

Якщо Ви все ж таки вирішили розірвати страховий поліс і хочете повернути частину коштів, то Вам необхідно звернутися до страхової компанії, від якої Ви купували страховку. Компанія зробить розрахунок залишку вартості і зможе повернути частину грошей, що залишилася. 

Але і тут є невеликий нюанс. Що менше залишилося до закінчення страховки, то менше сума залишається для повернення. Також якщо до закінчення страховки залишається менше 1 місяця, то страхова компанія може не повернути гроші зовсім.

Якщо Ви купуєте новий автомобіль і у Вас є бажання перенести залишок коштів на новий поліс, то Ви також можете це зробити і, швидше за все так буде вигідніше, ніж повертати гроші.

Як перевірити, що на куплений автомобіль є страховка?

Купуючи авто, Ви також можете перевірити дію страховки, якщо попередній власник не передав страховий поліс. Але будьте уважні, що для перевірки страховки необхідно вказувати номер автомобіля, який був вказаний у старій страховці або поліс. Оскільки при переоформленні найчастіше автомобільні номери видають нові, то Ви не зможете перевірити дію страховки. Це дуже важливий момент, тому що у разі ДТП можуть виникнути величезні проблеми.

Що буде, якщо купити нову страховку не розірвавши стару?

Якщо Ви не перевірили дію попередньої страховки ОСЦПВ та оформили нову, то Ви повинні розуміти такі правила страхування:

  1. При оформленні кількох страховок одночасно діє та, яка була перша зареєстрована в єдиній базі МТСБУ

  2. У разі ДТП з Вашої вини, необхідно звертатися саме до тієї страхової компанії, яка перша оформила страховий поліс

  3. Якщо з якоїсь причини дія страховки в одній страховій компанії, а Ви напишете заяву при страховому випадку в іншу, Вам може бути накладено регрес від страхової компанії, яка сплатить збитки. Що таке регрес – це вже тема для окремої статті

Підсумки

Отже, під час продажу авто та передачі страховки необхідно враховувати багато чинників, які впливають на дію обов'язкового страхового поліса автоцивілки. Уважно прочитайте статтю та врахуйте всі нюанси.

Якщо Ви є клієнтом нашої компанії, наші менеджери завжди раді проконсультувати Вас з питань, що виникли.

Все буде Україна!