Оформлювати автоцивілку на автомобіль чи на водія?

Багато автовласників досі не розуміють як саме діє Автоцивілка на авто та на кого її потрібно оформлювати. В цій статті ми детально спробуємо донести всю необхідну інформацію, щоб розвіяти всі сумніви.

Автоцивілка на машину чи на водія?

Згідно закону України автоцивілка покриває витрати потерпілому у випадку ДТП. Це означає, що власник полісу страхує відповідальність перед третіми особами, і у випадку вини в ДТП, його компанія сплачує збитки.

В страховому полісі найважливішим пунктом даних є VIN код автомобіля. Автомобіль страхувається саме за він кодом і, навіть, у разі зміни державного номера страховка продовжує діяти. Виходячи з цього, страховий поліс оформлюється саме на автомобіль, а не на водія транспортного засобу.

Оформити поліс на власника чи на водія?

Одним з найрозповсюдженіших питань є: “Чиї дані заповнювати у формі замовлення страховки?”. Тобто, необхідно купувати поліс на власника чи водія?

Це абсолютно не важливо, бо страхується саме автомобіль. Страхувальником може бути як сам власник авто так і будь-який водій. Кожна людина має право оформити страховку на автомобіль маючи всі необхідні документи. Але будьте уважні, скільки б полісів автоцивілки Ви не придбали, діє саме перший оформлений поліс.

Що робити якщо змінюється власник?

Ми детально описали цю ситуацію в іншій статті про передачу страховки новому власнику. Якщо коротко, то страховка діє при зміні власника за техпаспортом. Але будьте уважні, що зона прописки власника має бути або такою є самою, або менше. Тобто якщо колишній власник був прописаний в області, а новий в Києві, то необхідно розторгнути попередню страховку і оформити нову. В іншому разі страховка продовжує діяти.