Отримання виплати в МТСБУ

Час від часу звертаються клієнти, які потрапили в ДТП не з власної вини і у Винного немає полісу Автоцивілки (ОСЦПВ) з якихось причин. Причини можуть бути різними - чи він просто не придбав страховий поліс, чи він звільнений від страхування з особливих причин (наприклад, учасник бойових дій). Однак Ваш автомобіль постраждав і його необхідно ремонтувати.

У цій статті описано нескладний процес отримання відшкодування в МТСБУ.

У який термін слід подавати заявку на виплату до МТСБУ?

Відповідно до закону про ОСЦПВ, у потерпілого є 1 рік на звернення до Страхової компанії або МТСБУ для отримання відшкодування.

Якщо Ви попередньо винні у ДТП, тоді потрібно подати необхідний пакет документів у 3-денний термін (робочі дні) з моменту ДТП. Якщо ДТП сталася наприкінці або після робочого дня, то 3 дні відраховуються з наступного робочого дня.

Які документи необхідні для відшкодування збитків МТСБУ?

Для запобігання відмови або затягування процесу виплати Вам необхідно зібрати всі документи перед відправкою їх до МТСБУ. Запам'ятайте, МТСБУ приймає рішення лише у разі повного надання документів за їх вимоги.

Необхідно заповнити такі документи:

Підготувати скани документів та завірити їх (На кожному скані написати "Копія вірна", дата та підпис):

  • Техпаспорт (свідоцтво ТЗ)

  • Права водія (хто був за кермом безпосередньо за ДТП)

  • Паспорт та код власника (за техпаспортом або за Генеральною довіреністю)

  • Копія полісу страхування

  • Копія адмінпротоколу (якщо він був складений на вас)

  • Схема та пояснення ДТП (якщо фотографували при складанні співробітниками поліції)

Про всяк випадок:

  • паспорт та код водія

  • права власника

Процес врегулювання 

Протягом 10 робочих днів після відправлення документів до МТСБУ, з Вами має зв'язатися експерт для погодження огляду вашого автомобіля.

2019 року МТСБУ скоротили терміни врегулювання з 90 до 60 днів з моменту ДТП. Ці терміни відносяться до тих справ, за якими поліція спочатку змогла визначити, хто винен у ДТП (МТСБУ дізнаються за довідкою з поліції протягом кількох днів).

Якщо ситуація спірна і суд не може вирішити, хто винний, переносячи засідання, то й МТСБУ не зможе здійснити виплату у зазначені терміни.

Актуальні дані читайте на сайті МТСБУ.

Чи можна ремонтувати автомобіль перед виплатою?

Насправді, це спірне питання. З одного боку, згідно із законом, Ви можете відновлювати свій автомобіль після огляду незалежним експертом. Але з іншого боку, може виникнути ситуація, що Ваш автомобіль застрахований одночасно в кількох страхових компаніях, і тоді це ускладнить процес (але це буває вкрай рідко).