ДТП без наявності страховки у винуватця чи потерпілого

У наш час довіра до страхових компаній дуже низька, тим самим багато ДТП відбуваються без наявності страховки або у винного, або у потерпілого.

Якщо страховки немає у потерпілого, то це ще не кінець світу, просто не вдасться виписати європротокол. А от якщо страховки немає у винного, то це “головняк” для всіх учасників ДТП.

По-перше, якщо сталася ДТП, виконайте такі рекомендації:

  • Не рухайте автомобілі, навіть якщо перегородили весь проїзд

  • Викличте поліцію на місце ДТП (за винятком, якщо збираєтеся розрахуватися на місці)

  • Дізнайтеся масштаби збитків (хто постраждав? Можливо, є серйозні травми у людей, які потрапили в це ДТП, у такому разі необхідно викликати швидку)

  • Повідомте страховій компанії про цю подію

  • Намагайтеся зібрати всі докази та дані свідків аварії (відео з реєстраторів, номери телефонів свідків тощо)

Що робити у разі ДТП без наявності страховки у винного?

За такого розкладу проблеми виникають як у винного, так і у постраждалого в цій ДТП. У будь-якому випадку необхідно виконати усі попередні рекомендації.

Якщо людина не хоче розбиратися на місці, або Вас не влаштовують умови, які пропонує винний, то сміливо викликайте поліцію.

Виклик поліції допоможе тим, що співробітники видадуть вам офіційний документ про дорожньо-транспортну пригоду, що підтвердить у майбутньому випадок у суді.

До приїзду поліції постарайтеся намалювати максимально наближену схему ДТП, це прискорить процес.

Після врегулювання ДТП через суд, якщо постраждалий має страховку, МТСБУ виплатить, після чого подасть регрес на винуватця. У будь-якому випадку винуватець оплачуватиме потерпілому з особистої кишені.

Що робити, якщо немає страховки у потерпілого?

Якщо страховка є у винуватця, але не має у постраждалого, то в такому разі не можна виписувати європротокол, викликається поліція. Далі потерпілий пише заяву до страхової компанії потерпілого та протягом певного періоду отримує виплату (зазвичай протягом 3-х днів).

У будь-якому випадку обов'язковою умовою є дзвінок до страхової компанії на момент ДТП та реєстрація випадку.

Подумайте про страховку до того, як сталася неприємна подія.