Що таке ОСЦПВ і для чого воно потрібне?

Що таке страховка ОСЦПВ (автоцивілка)

Це обов'язкове страхування автомобіля, яке перевіряє поліція на території України. Купуючи страховку ОСЦПВ, страхова компанія бере на себе відповідальність за шкоду майна третіх осіб (чужий автомобіль, стовп, паркан біля будинку тощо)

У статті будуть відповіді на основні питання: Що дає страховка ОСЦПВ? Які страхові виплати за автоцивілкою? За що буде виплата? Чи потрібно страхувати ОСЦПВ?

ОСЦПВ (автоцивілка) - це обов'язковий вид страхування вашого автомобіля. Кожен, хто має автомобіль просто повинен бути застрахований в будь-якій компанії за ОСЦПВ. Багато хто плутає ОСЦПВ з КАСКО. Однак різниця очевидна – КАСКО оформляється на Ваше авто, а автоцивілка на того, кого Ви можете зачепити на дорозі.

Що таке Європротокол і коли він потрібний?

У разі ДТП ця страховка покриває пошкодження іншого автомобіля. Якщо ДТП є незначною, то ви можете заповнити спрощену версію оформлення ДТП (європротокол).

Європротокол – це спеціальний бланк, уніфікований по всій Європі зразок, який заповнюється водіями-учасниками ДТП на місці аварії. Надалі заповнений європротокол пред'являється страховій компанії і є підставою для виплати страхового відшкодування.

За наявності страховки ОСЦПВ, ви знімаєте із себе зайві витрати на ремонт чужого автомобіля. І справді, навіщо ремонтувати чужий автомобіль, якщо це може зробити страхова компанія. Однак сума, яку покриє страхова компанія, обмежена.

Скільки мені виплатить страхова компанія?

У 2023 році страхові ліміти з ОСЦПВ були збільшені з 130 000 грн до 160 000 грн за майном та з 260 000 грн до 320 000 грн за здоров'я.

Виходячи з лімітів, на даний момент страхова компанія виплатить за ремонт чужого автомобіля або іншого майна суму в межах 160 000 грн. Через дорогі автомобілі на дорогах варто купувати доповнення до ОСЦПВ. Розширення є від 100 000 до 1 000 000 грн. Ціна такої страховки буде незначною порівняно із сумою виплати.

Варто згадати, що страхова сума розрахована весь термін дії страховки (1 рік). Що це означає? Це означає, що якщо ви розбили чужий автомобіль на 50 000 грн цього разу, то наступного разу вам виплатять максимум 110 000 грн. Якщо ви вичерпаєте ліміт виплати, то за наступної ДТП у вас уже не буде грошей для ремонту чужого автомобіля і вам доведеться виплачувати зі своєї кишені.

Це все звичайно логічно, але багато хто цього не розуміє і при 3-й ДТП за рік скаржиться, що їм не виплачують гроші. Хоча насправді за перші 2 ДТП вони вже отримали максимальну річну суму 160 000 грн.

В цьому випадку і потрібне доповнення до страховки, оскільки ліміт виплати буде значно більшим.

Чи потрібно страхувати ОСЦПВ?

Насправді, так як це обов'язкове страхування, у вас не повинно виникнути це питання. Але якщо він все ж таки виник, то ось на нього відповідь.

У разі відсутності страховки ОСЦПВ, співробітник поліції випише Вам штраф. Погодьтеся, це було б дуже неприємно, знаючи що, наприклад, мінімальна вартість поліса приблизно дорівнює сумі штрафу. Навіщо сплачувати штрафи, якщо ви можете сплатити за страховку менше і плюс у разі ДТП ви отримаєте ще й виплату.

А якщо Ви вирішите придбати страховку у нас, ви отримаєте чудові переваги:

  • Ми Вам нагадаємо про закінчення страховки

  • Електронна страховка у Вас поштою через 2 хвилини

  • Страхування миттєво в базі МТСБУ

  • Хороша ціна та бонусні системи